
نمای ساختمان یکی از جلوههای زیبایی ساختمان است که در صورت استفاده از سنگ نما، خاص و دل انگیز میگردد. سنگ در بین نماسازان محبوبیت زیادی دارد، علت این امر عبارتند از: عدم تغییر رنگ، مقاوم به رطوبت، تنوع در رنگ و طرح، عایق حرارت، قابل اجرا در همه سطوح، استقامت و دوام بالا، عمر طولانی در صورت نصب صحیح و هزینه نگهداری کم. سنگ نما از جمله مواردی است که باید در هنگام نصب آن دقت گردد، زیرا هر کدام از انواع سنگ نما مثل مرمر ، گرانیت ، تراورتن و … نکات خاص خود را داراست.
اکثر افرادی که نسبت به خرید سنگ نما اقدام می کنند تنها به توصیه های دیگران اکتفا می کنند و در نهایت با گذشت زمان احساس نارضایتی خواهند داشت. قبل از خرید سنگ نما باید با انواع سنگ ها آشنا شد و معایب و مزایای آنها را مورد بررسی قرار داد. در این صورت با کسب آگاهی لازم می توان سنگی را خریداری نمود که سال ها بر نمای ساختمان شما استوار بماند.
سنگ هایی که برای نمای بیرونی ساختمان انتخاب می شوند باید از دوام و استحکام بالایی برخوردار باشند. سنگ نما همواره در معرض تابش نور خورشید، برف و باران، گرد و غبار، آلودگی، سرما، گرما، رطوبت و … قرار می گیرد، به همین دلیل سنگ های مقاوم بهترین گزینه برای نما هستند.
سنگ گرانیت نوعی سنگ آذرین است و در رنگ های متنوع به بازار عرضه می شود. این سنگ بافتی درشت دارد و به راحتی می توان آن را با چشم مشاهده نمود. گرانیت آلودگی را جذب نمی کند و از سختی بالایی برخوردار است. از گرانیت نه تنها به عنوان سنگ نما بلکه در محیط های مرطوب داخلی نظیر حمام و سرویس بهداشتی نیز می توان استفاده نمود زیرا تخلخل آن پایین بوده و آب را به خود جذب نمی کند.
- گرانیتها معمولا بسیار سخت و محکم بوده و دارای چگالی بالایی هستند و در برابر ضربه مقاوم می باشند.
- سنگهای گرانیت از قابلیت جلاپذیری بسیار خوبی برخوردارند و آنها را می توان تا آینهای شدن جلا داد.
- اکثر گرانیتها مانندسنگ تراورتن در برابر سرما، گرما، اشعه UV و رطوبت هوا مقاومت خوبی دارند؛ اما در برخی موارد ممکن است کانیهای آهن موجود در آنها در اثر رطوبت هوا، اکسید شده و تغییر ظاهر دهند.
- برخی از انواع گرانیتهای تیره ممکن است در برابر نور خورشید تغییر رنگ دهند.
- سنگهای گرانیت که به عنواننمای ساختمان به کار می روند معمولا بصورت صیقلی هستند.
- با توجه به چگالی بالای سنگ های گرانیت، خلل و فرج در آنها بسیار کم است، در نتیجه چسبندگی خوبی ندارند و برای استفاده درنمای ساختمان باید از تمهیدات ویژهای استفاده گردد.
- سنگ گرانیت نسبت به سایر سنگها از قیمت بالاتری برخوردار است چرا که هزینه عملیات استخراج، برش و صیقل کاری آن بالا است.
سنگ گرانیت به علت سخت بودن و کم بودن خلل و فرج آن (تخلخل کم) در پشت سنگ و جذب آب بسیار کم برای نصب در نما با ملات سیمان و ماسه به تنهایی کار کاملا غیر حرفه ای و مشکل ساز می باشد. چون دوغاب را به خوبی جذب نمی کند و به همین دلیل معمولا چسبندگی کافی بین سنگ و دوغاب به وجود نمی آید. این موضوع باعث می شود.
تا کمتر از یک سال سنگ خود را از ملات جدا کرده و از نما بیافتد این اشکال گرانیت با بستن و مهار کردن سنگ گرانیت تا قسمت زیادی بر طرف می شود. چنانچه این کار با چاک دادن سنگ و بستن آن با سیم گالوانیزه قبل از دوغاب ریزی انجام گیرد ( اسکوپ سنگ ) نامیده می شود. روش دیگر آن نصب خشک است. که جزئیات متفاوتی دارد و امروزه بسیار رایج است.
استفاده از تکنیک اسکوپ سازی سنگ نما، قطعا بهتر از استفاده نکردن از آن است اما نکته اینجاست که این کار باعث شده که برخی افراد تصور کنند که دیگر امکان ریزش سنگ های اسکوپ شده وجود نخواهد داشت! خیر به این صورت نیست و بخصوص در مواقعی که زلزله یا نشست ساختمان رخ دهد، از اسکوپ هیچ کاری ساخته نیست و تنها پیچ رولپلاک سنگ نماست که می تواند از پس وظیفه نگهداری سنگ ها بر روی سطح ساختمان بر بیاید.

سنگ تراورتن از انواع سنگهای رسوبی آهکی است که در اثر ته نشینی سریع کربنات کلسیم در دهانه چشمههای آب معدنی به خصوص چشمه های آب گرم یا در غارهای آهکی به وجود آمدهاند. سنگ تراورتن معمولا بصورت طبیعی در رنگهای سفید، کِرِم، برنزه تیره و روشن، قرمز و خاکستری وجود دارد. هر چه رنگ این سنگها روشن تر و سفید باشد یعنی ناخالصی های ناشی از وجود اکسید آهن در آن کمتر است و از مرغوبیت بهتری برخوردار است. بافت تراورتن ریزدانه است و به دلیل ساختار لایه ای به دو روش cross cut و vein cut می توان آن را برش داد. سند استون نیز از جمله سنگ های رسوبی است که از ماسه و کانی های مختلف تشکیل می شود.