سنگ نما

 

از مصالح ساختمانی که برای نمای ساختمان محبوبیت بسیاری دارد، سنگ نما می باشد اما در هنگام انتخاب سنگ نما باید دقت کنید. مثلا در شهرهایی که دارای آلودگی بیشتری هستند، باید سنگ های مقاومت در برابر باران اسیدی انتخاب گردد. سنگ گرانیت در محیط اسیدی قابل استفاده است و برای محیط قلیایی می توان سنگ آهکی را به کار برد.

از انواع سنگ ساختمانی موجود در بازار می توان به تراورتن، گرانیت، مرمریت، چینی، لایم استون، ترا انیکس، سند استون، انیکس نام برد.

مزایای استفاده از سنگ نما

– تولید آسان و در دسترس بودن
– رنگ های طبیعی و مقاوم در برابر اشعه UV
– مقاومت در برابر آتش سوزی و ضربه
– تنوع مناسب
– دوام زیاد در صورت انتخاب صحیح

 

در انتخاب سنگ نما ساختمان چه نکاتی حائز اهمیت است؟

  • سنگ‌های به کار رفته درنمای ساختمان باید در برابر عوامل جوی شامل گرما و سرما، باران و اشعه UV مقاومت خوبی داشته باشند.
  • جذب آب سنگ نما باید پایین باشد و در برابر سایش مقاومت خوبی داشته باشد.
  • در شهرهای بزرگی مانند تهران که به علت آلودگی هوا، باران ها بصورت اسیدی هستند، مقاومتسنگ نما ساختمان در برابر اسیدها نیز جزو فاکتورهای مهم است و باید به آن توجه داشت.
  • با توجه به خطر جدا شدن سنگ نما از دیوار و افتادن روی سر عابرین، سنگ مورد استفاده باید از خلل و فرج مناسبی برخوردار باشد تا ملاتی که برای چسباندن آن به دیوار استفاده می‌شود، به خوبی در آن نفوذ کرده و به دیوار بچسبد.
  • در انتخاب سنگ باید دقت داشته باشید که ترک نداشته باشد. برای تشخیص بدون ترک بودن سنگ، با یک شیء فلزی روی آن ضربه بزنید، اگر صدای شفاف شیشه از آن ساتع شد، به معنی سالم بودن و بدون ترک بودن آن است.

اصولاً طراحان نمای خارجی ساختمان برای سنگ نما سنگ تراورتن، سند استون و گرانیت را پیشنهاد می دهند که هر کدام زیبایی و ویژگی های منحصر بفرد خود را دارند. تروارتن در مقایسه با دو سنگ دیگر ارزان تر است و مقاومت بالاتری دارد. علاوه بر آن این سنگ به خوبی به سیمان می چسبد، در نتیجه امکان جدا شدن آن از سطح وجود ندارد. در مجموع از میان سنگ‌های نامبرده شده، در کشور ما سنگ‌ تراورتن بیشترین کاربرد را در نماسازی دارند چراکه این نوع سنگ در عین حال که مقاومت خوبی در برابر شرایط جوی دارد، دارای رنگ‌های متنوعی است و قیمت مناسبی نیز دارد.

 

اجزاء تشکیل دهنده سنگ ساختمانی:

  1. سنگهای ساختمانی بر اساس موارد مختلف تقسیم بندی می‌شوند که عبارتند از:
  • بر اساس وزن مخصوص
    سنگهایی که وزن مخصوص آنها بیش از 8/1 گرم بر سانتیمتر مکعب است را سنگهای سنگین وزن و سنگهایی که وزن مخصوص آنها کمتر از این مقدار ‌باشد را سنگ‌های سبک وزن می‌گویند.
  • بر اساس مقاومت فشاری
    سنگهایی که مقاومت فشاری آنها بین 100 تا 1000 مگا پاسکال است را سنگهای سنگین و سنگهایی که مقاومت فشاری آنها از 4 تا 2000 مگا پاسکال است را سنگهای سبک می‌گویند.
  • بر اساس ضریب نرم‌شدگی
    اگر مقدار ضریب نرم شدگی بین 6/0 تا 1 باشد برای احداث ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
    در ادامه به بررسی بعضی از انواع پر کاربرد سنگ‌های ساختمانی می‌پردازیم:

سنگ نما ایمن 

ایمن نمودن سنگ نمای ساختمان

درسطح بعضی از سنگهای نما خلل و فرجی موجود است. که این سوراخ ها برای نصب بسیار مناسب هستند زیرا ملات و ماسه و سیمان پشت سنگ به داخل این سوراخ ها نفوذ نموده و مانع جدا شدن آن از نما می گردد از جمله این سنگ ها می توان انواع سنگ های تراورتن را نام برد بعضی از سنگ ها مانند سنگ های باغ ابریشم و مرمر و یا مرمریت و انواع سنگ های چینی دارای سطحی صیقلی بوده و با توجه به اینکه سنگ خاصیت مکندگی چندانی ندارد به خوبی به نما نمی چسبد و ممکن است بعد از مدتی از نما جدا شده و سقوط نماید برای جلوگیری از این کار باید امنیت سنگ نمای ساختمان را بالا ببریم. برای ایمن نمودن سنگ نمای ساختمان راهای مختلفی وجود دارد

روش های ایمن نمودن سنگ نما

اسکوپ سنگ

واژه اسکوپ به عنوان مهار سنگ نما شناخته می شود ولی حتی برای سنگهایی که در داخل فضاهایی مانند بیمارستان و بانکها مورد استفاده قرار می گیرد نیز انجام می شود. برای این منظور پشت سنگ توسط دستگاه فرز سنگ چاک و شیار داده شده و بعد سیم گالوانیزه دور این حاشیه قرار داده می شود و از پشت سنگ این سیم از دو طرف به هم تابیده می شود. این سنگ وقتی در نما قرار می گیرد دوغ آب و ملات پشت آن ریخته می شود سیم با ملات چسبندگی ایجاد و احتمال سقوط سنگ از بین خواهد برد.

استفاده از تکنیک اسکوپ سازی سنگ نما، قطعا بهتر از استفاده نکردن از آن است اما نکته اینجاست که این کار باعث شده که برخی افراد تصور کنند که دیگر امکان ریزش سنگ های اسکوپ شده وجود نخواهد داشت! خیر به این صورت نیست و بخصوص در مواقعی که زلزله یا نشست ساختمان رخ دهد، از اسکوپ هیچ کاری ساخته نیست و تنها پیچ رولپلاک سنگ نماست که می تواند از پس وظیفه نگهداری سنگ ها بر روی سطح ساختمان بر بیاید.

پیچ رولپلاک کردن سنگ نمای ساختمان چیست؟ و چرا استفاده می شود؟

خدمات پیچ و رولپلاک نمای ساختمان به وجود آمد تا سنگ نما، که با گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض بارش باران های اسیدی، سرمای زیاد و گرمای زیاد در محل ساختمان، اتفاقاتی چون زلزله و نشست ساختمان، و همچنین با کیفیت نبودن ملات استفاده شده پشت سنگ و …. امکان جداشدن و افتادن را دارند، با پیچ ها و رولپلاک های مخصوصی، در جای خود سفت شوند و نمای ساختمان از این جهت ایمن گردد.

نحوه انجام کار پیچ رولپلاک سنگ نما

برای پیچ کردن سنگ نمای ساختمان از پیچ ها و رولپلاک های مخصوصی بهره گرفته می شود که نوع آن ها با توجه به جنس و خانواده سنگ نما، قطر آن و ملات پشت آن توسط انجام دهنده کار مشخص می شود.

پیچ های گالوانیزه بهره گرفته شده در این کار، دارای طول 5 سانت و یا 6 سانت هستند و همچنین رولپلاکی که برای سنگ نما از آن بهره گرفته می شود با رولپلاک های معمولی متفاوت است.

با توجه به شرایطی که برای سنگ، سنجیده شده، از حدود نیم متر یا 1 متر برای فاصله بین پیچ های نصب شده بر روی سطح سنگ ها نما در نظر گرفته می شود.

از دریل مخصوصی برای سوراخ کاری سنگ های نما استفاده می شود که نام آن هیلتی است. البته برای نما های سرامیکی گاها از دریل معمولی استفاده می کنند، زیرا هیلتی باعث آسیب رسیدن به سنگ می شوند.

مطالبی در این خصوص وجود دارد که پیچ رولپلاک سنگ نما، باعث می شود در ظاهر ساختمان فضا های زننده ای به وجود آید و پیچ ها در واقع باعث ضعیف تر شدن نمای ساختمان می شوند از نظر ظاهری!

در این خصوص باید بدانید که افرادی که پیش پا افتاده ترین استاندارد های این کار را می دانند هم پس از پیچ کاری با بتونه های رنگ نمای ساختمان، آن پیچ ها را پوشش می دهند هیچ زشتی از پیچ در نمای ساختمان دیده نمی شود.

البته خوب این موضوع به مهارت و کیفیت کار نصاب هم بی ربط نیست و قطعا می بایست کار را به گروهی سپرد که تجربه و سابقه لازم در این امر را داشته باشد.